Blog

Altijd bereikbaar zijn of niet?

In de wereld van ondernemerschap staan we vaak voor een cruciale vraag: moeten we altijd bereikbaar zijn, of is het af en toe uitschakelen van communicatiemiddelen een levensvatbare optie? Dit dilemma is inherent aan de moderne zakelijke wereld, waar technologische vooruitgang de verwachtingen van bereikbaarheid heeft verhoogd. Laten we deze kwestie van ‘altijd bereikbaar zijn als ondernemer’ eens van dichterbij bekijken.

De digitalisering heeft de manier waarop we zaken doen revolutionair veranderd. We zijn constant verbonden met onze smartphones, e-mails, sociale media en andere communicatiekanalen. Klanten, partners en werknemers verwachten soms onmiddellijke reacties, of het nu midden in de nacht of tijdens het weekend is. Dit heeft geleid tot een groeiende druk om altijd beschikbaar te zijn.

De voordelen

Het ‘altijd bereikbaar zijn’ als ondernemer heeft bepaalde voordelen:

 

 1. Snellere Respons: Altijd bereikbaar zijn stelt je in staat om snel te reageren op dringende zaken, klantvragen en kansen. Dit kan de klanttevredenheid verhogen en zakelijke kansen grijpen voordat ze verdwijnen.

 2. Betere Klantenservice: Klanten waarderen het wanneer ze snel antwoord krijgen op hun vragen of problemen. Het kan de klantloyaliteit vergroten en positieve mond-tot-mondreclame genereren.

 3. Flexibiliteit: Je kunt werken vanaf elke locatie en op elk moment. Dit biedt de vrijheid om te reageren op zakelijke behoeften terwijl je onderweg bent.

 4. Competitief Voordeel: In sommige sectoren kan ‘altijd bereikbaar zijn’ een concurrentievoordeel opleveren, omdat klanten en partners de voorkeur geven aan bedrijven die snel kunnen reageren.

 5. Betere Zakelijke Kansen: Je mist minder kansen en potentiële deals, omdat je altijd beschikbaar bent om te onderhandelen en te communiceren.

 6. Efficiëntie: Het vermogen om continu te communiceren kan de zakelijke efficiëntie verbeteren, omdat je in realtime beslissingen kunt nemen en problemen kunt oplossen.

 7. Werkelijke Beschikbaarheid: Klanten weten dat ze op je kunnen rekenen, wat vertrouwen opbouwt en klantloyaliteit bevordert.

Hoewel er duidelijke voordelen zijn aan ‘altijd bereikbaar zijn’, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet zonder nadelen komt. Het kan leiden tot uitputting, verminderde productiviteit en een verstoring van de werk-privébalans. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen en om strategieën te implementeren om gezond evenwicht te behouden.

De nadelen

Het ‘altijd bereikbaar zijn’ als ondernemer kan ook nadelen met zich meebrengen, waaronder:

 

 1. Stress en Uitputting: Het constant paraat staan om te reageren op berichten en verzoeken kan leiden tot chronische stress en uitputting, wat zowel je fysieke als mentale gezondheid kan schaden.

 2. Gebrek aan Werk-Privébalans: Het is moeilijk om grenzen te stellen tussen werk en privéleven wanneer je altijd bereikbaar bent. Dit kan leiden tot een verstoring van je persoonlijke leven en relaties.

 3. Afleiding: Continu meldingen ontvangen kan afleidend zijn en je concentratie onderbreken tijdens belangrijke taken, wat de productiviteit kan verminderen.

 4. Overweldiging: Het beheren van een overvolle inbox en constante communicatie kan overweldigend zijn, waardoor het moeilijk wordt om prioriteiten te stellen.

 5. Verlies van Privacy: Altijd bereikbaar zijn kan het gevoel van privacy verminderen, omdat anderen altijd toegang hebben tot je, zelfs in je vrije tijd.

 6. Fysieke Gezondheidsproblemen: De stress en slapeloosheid als gevolg van voortdurende bereikbaarheid kunnen leiden tot fysieke gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

 7. Mogelijkheid tot Burn-out: Het voortdurend werken en reageren op verzoeken kan uiteindelijk leiden tot burn-out, wat ernstige gevolgen kan hebben voor zowel je gezondheid als je bedrijf.

 8. Tijdsbeheerproblemen: Altijd bereikbaar zijn kan leiden tot inefficiënt tijdsbeheer, omdat je voortdurend reageert op urgente zaken in plaats van je te concentreren op belangrijke taken.

Het is belangrijk om een gezond evenwicht te vinden tussen bereikbaar zijn en je persoonlijke welzijn. Het stellen van duidelijke grenzen, het instellen van tijden voor onbereikbaarheid en het delegeren van verantwoordelijkheden kunnen helpen om de nadelen van ‘altijd bereikbaar zijn’ te verminderen. Het is van vitaal belang om zelfzorg en welzijn prioriteit te geven om op lange termijn succesvol te zijn als ondernemer.

Ons advies

Als ondernemer sta je vaak voor de uitdaging om de juiste balans te vinden tussen altijd bereikbaar zijn en het behouden van persoonlijk welzijn. 

 

Een belangrijke strategie om deze balans te vinden, is het stellen van duidelijke grenzen. Dit betekent dat je communiceert wanneer je beschikbaar bent en wanneer je niet bereikbaar bent, zowel aan je team, klanten als zakenpartners. Deze transparantie helpt bij het beheren van verwachtingen en creëert een gevoel van orde in je communicatie.

 

Een andere essentiële stap is het delegeren van verantwoordelijkheden. Als je een team hebt, is het van belang om hen de bevoegdheid te geven om dringende kwesties op te lossen zonder je directe betrokkenheid. Dit verlicht de druk en vermindert de noodzaak om altijd ‘aan’ te staan.

 

Prioriteiten stellen is ook van groot belang. Door te leren ‘nee’ te zeggen tegen minder dringende zaken, kun je je tijd effectiever benutten en je richten op wat echt belangrijk is voor je bedrijf. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en helpt bij het handhaven van je werk-privébalans.

 

Open communicatie is een sleutelcomponent in dit proces. Eerlijk en transparant zijn over je beschikbaarheid met klanten en partners schept begrip en helpt bij het handhaven van je schema.

Zorg voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Het bevorderen van gezonde gewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, is cruciaal voor je prestaties als ondernemer.

Evalueer regelmatig je benadering en pas deze aan op basis van je ervaringen. Dit is een continu leerproces, waarbij je ontdekt wat wel en niet werkt voor jou.

Wil je meer informatie of toch liever uitbesteden?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te assisteren bij het benutten van de kracht van SEA voor jouw bedrijf.

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Hallo, waar kan ik je mee helpen?